Türkiye kuş varlığını oluşturan 454 kuş türünden yarıya yakını (194 tür) yıl içerisinde İğneada'da görülebilmektedir. Alan çok sayıda su kuşu ve yırtıcı kuşun, özellikle de leyleklerin (ak ve karaleylek) sonbahar göçünde geçiş yolu üzerindedir. Bazı su kuşları (balıkçıllar, kazlar, ördekler, su tavukları, yağmurcular vb.) ve yırtıcılar (kartallar, şahinler, doğanlar, deliceler vb.) ise alanda üremektedir. Alanda görülen dokuz kuş türü, İğneada ekosisteminin sağlıklı işleyip işlemediğini gösteren gösterge tür olarak kabul edilmiştir. Bu türlerden küçük yeşil ağaçkakan ülkemizde sadece Kuzey Trakya'da yayılış göstermektedir; küçük karabatak, akkuyruklu kartal ve küçük kerkenez ise Avrupa Kırmızı Listesi'nde nesli tehlike altında olan ve/veya tehlike altına girebilecek türlerdir.
İĞNEADA GÖSTERGE KUŞ TÜRLERİ
- Akkuyruklu kartal (Haliaetus albicilla)
- Kuğu (Cygnus olor)
- Puhu (Bubo bubo)
- Alaca baykuş (Strix aluco)
- Küçük kerkenez (Falco naumanni)
- Turna (Grus grus)
- Küçük karabatak (Phalacrocorax pygmeus)
- Ötücü kuğu (Cygnus cygnus)
- Yalıçapkını (Aldeco atthis)
Değişen iklim koşulları ve besin bulma zorunluluğu kuşları, ilk ve sonbahar aylannda uçma yeteneklerini kullanarak daha uygun coğrafyalara göç etmeye zorlamaktadır.
Tür, ırk, boy, renk gibi çeşitli konularda birbirlerinden büyük farklılıklar gösteren farklı kuş türleri göç zamanında da değişik coğrafyalara doğru giderek bu konuda da başka başka özellikler gösterirler. Örnek vermek gerekirse; Turnalar ülkemizde ve Avrupa'nın bazı bölgelerinde üredikten sonra kuzeydoğu Afrika ve güneybatı Asya'ya göç ederlerken, leylekler ise Afrika kıtasının iç bölümleri ile güneydoğu ve batı taraflarına giderler.
İlk ve sonbahar aylarında olmak üzere yılda iki defa olarak gerçekleşen göçler esnasında yüz binlerce kuş İğneada üzerinden geçmektedir.

Haritanın büyük hali için tıklayınız.